Mat, lunch

Matsedlar i skolor

Måltiderna i skolan och på fritids ska ge goda vardagsrutiner och vänja barnen och ungdomarna vid att äta allsidigt.

Ett bra sätt att få eleverna att engagera sig i skolmaten är så kallade “Matråd” där elever, skolpersonal och kökspersonal träffas och diskuterar maten. Det kan gälla speciella högtider eller särskilda dagar som man vill uppmärksamma, t.ex. FN-dagen, med olika aktiviteter och speciell mat.

På fritids serveras frukost på morgonen och mellanmål på eftermiddagen, se matsedlar nedan. Vi serverar självklart inte godis och läsk eller andra näringsfattiga produkter.

Självklart följer vi de råd som Livsmedelsverket har tagit fram. Varje dag serveras dagens lunch, ett vegetariskt alternativ samt soppa. Dessutom finns det alltid ett varierat salladsbord. Att servera flera olika rätter ger valmöjlighet och underlättar målet att alla elever ska äta lunch.

Måltid i skolköket

App för matsedlar

Det finns en gratis app “Skolmaten” för Smartphones (iPhone-Android- och Nokia-telefoner) där elever och föräldrar kan se vilken mat som serveras i skolan.

Är du i behov av specialkost?

Specialkost tillagas och serveras till de barn, elever och vuxna som av olika skäl är i behov av det. Dessutom lagas vegetariska rätter och kost utan fläskkött. I förskole- och skolköken används aldrig nötter, jordnötter eller mandel. Mer information om Specialkost