Sommarläsning om en ovanlig huvudperson

Det går trender i bokteman så väl som allt annat i livet, för något år sedan kom det många böcker som handlade om hamstrar och det har kommit många böcker om HBTQ frågor. En sak som däremot lyser med sin frånvaro fram tills nu är tjocka huvudpersoner, som trivs med att vara tjock. “Dumplin´” av Julie Murphy är en sådan bok. Kan en hoppas på fler?

Willowdean bor med sin mamma, som kallar henne Dumplin´, i staden Clover City, mitt ute i ingenting. Hon går på High school och är bästa kompis med Ellen. De har känt varann sen de var ganska små, de träffades för att Ellens mamma och  Dumplin´s moster Lucy båda var stora fan av Dolly Parton.

Nu är moster Lucy död, hon dog av en hjärtattack i soffan, och vägde 256 kg när hon dog, och Dumplin´ saknar henne hela tiden. Dumplin´ har alltid trivts med hur hon ser ut, och har ett ganska stort självförtroende. Hennes inställning till bikinikropp? En kropp i bikini! Dumplin´s mamma har däremot genom åren utsatt henne för än den ena och än den andra dieten, innan hon till slut gav upp.

I Clover City är det två saker som staden cirklar kring. Dels är det amerikansk fotboll och så den årliga skönhetstävlingen “Miss Teen Blue Bonnet tävlingen” .          Dumplin´s mamma vann den tävlingen när hon var ung. och är med och arrangerar den varje år. Hon kan till allas förtjusning fortfarande ha klänningen hon hade den kvällen hon vann. Dumplin´ har aldrig brytt sig om tävlingen, men en dag när hon och mamman städar ur moster Lucys rum hittar Dumplin´ en ofylld anmälningsblankett. Dumplin´ blir helt ställd,ville hennes moster delta i Miss Teen Blue Bonnet????

Givetvis finns det  en kärlekshistoria med i boken! Bo arbetar på samma snabbmatsrestaurang som Dumplin´, och han är den enda som kallar henne Willowdean. Dumplin´ föll för honom vid första ögonkastet, han är snygg och går på privatskola, men till hennes förvåning så verkar han gilla henne också. Det gör henne osäker, och det stör henne. Nu behöver hon boosta sitt självförtroende och efter mycket funderande så bestämmer sig Dumplin´ för att ställa upp i tävlingen, för sin men även för Lucys skull. Beslutet får stora konsekvenser för Dumplin´s och Ellens vänskap, men då är det andra som plötsligt finns där för henne istället.

Boken gav mig mersmak och på baksidestexten står det att “Dumplin´” är författarens andra bok. Hennes första bok heter “Side Effects May Vary” och finns bara på engelska.